Voeding

Asperge Kip

Recept: Restaurant ’t Kalkoentje

Asperge Kip

Wijnadvies bij de Asperge Kip van Restaurant ’t Kalkoentje

Klassiek kennen wij de Pinot Noir als de meest aangeplante duif van de Bourgogne. Iets wat niet zo vreemd is wanneer je weet dat de Pinot Noir voor de kwaliteit Bourgognes het verplichte druivenras is. Echter, de Pinot Noir wordt op meerdere plaatsen aangeplant en verwerkt tot grote wijnen. Hoe leuk dat deze druif klassiek het ook heel goed doet in het Loire gebied. Weetje: “De Loire is de langste wijnrivier”.

Prak aardappel:

Kook de aardappel in ruim water met wat zout, gaar. Giet ze af en laat ze even uitdampen. Prak vervolgen de aardappels fijn met een garde of een stamppot stamper en roer de peterselie er doorheen.

Witte asperges:

Schil de asperges twee maal rond. Snijd de onderkant van de asperges eraf en leg ze in een brede pan, samen met de rest van de ingrediënten. Dek de asperges af met een theedoek en zet ze op het vuur. Haal ze van het vuur wanneer ze koken. Laat de asperges op het aanrecht afkoelen in het kookvocht.

Tomaten Salsa:

Snijd de tomaat in fijne blokjes, snipper het sjalotje en hak de peterselie fijn.
Meng de tomaat, sjalot en peterselie. Verwarm een steelpan met een klein scheutje olie. Zet de tomatenmassa zachtjes aan in de pan. Blus de massa af met de witte wijn en laat dit heel even doorkoken, maak de salsa op smaak met peper en zout.

Pesto:

Pluk de bladeren van de halve bos basilicum en plaats ze in een vijzel. Voeg de pijnboompitten, zout en peper toe. Vijzel de massa tot het een puree is. Voeg de zonnebloemolie toe.

Kip:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een ovenplateau of schaal in met een beetje olie of bakboter. Breng de kip op smaak met wat peper en zout en leg hem op de ovenschaal. Plaats de ovenschaal 7 minuten op 180 graden in de oven. Draai na 7 minuten de kippenborst om en plaats hem terug in de oven voor 5 minuten. Laat de kip, nadat hij uit de oven komt, nog heel even rusten.

Ingrediënten

Prak aardappel:

 • 100 gr aardappel
 • 10 gr peterselie
 • 7 gr zout

Tomaten salsa:

 • 1 hele tomaat
 • 5 gr peterselie
 • Halve sjalot ui
 • 50 ml witte wijn
 • 3 gr zout
 • 1 gr peper

Witte asperges:

 • 100 gr witte asperges
 • 1 lt water
 • 2 stuks foelie
 • 8gr zout

Pesto:

 • Halve bos basilicum
 • 8 gr pijnboompitten
 • 20 ml zonnebloem olie
 • 2 gr peper
 • 4 gr zout

Bord opmaken

Halveer de asperges, en plaats ze in het midden van het bord.

Leg 1 eetlepel prakaardappel op de asperges. Snijd de kippenborst in plakjes en leg de plakjes op de prakaardappel. Laat wat tomatensalsa over de kip lopen en rondom het gerecht, drapeer de pesto over het gerecht.

Eventueel om het af te maken, wat gehalveerde tomberry tomaten.

Dit recept is samengesteld door:

Restaurant 't Kalkoentje

Utrechtsestraatweg 143
3911 TS Rhenen
0317-612344

De Grote Hamersma: 8,5

F. de Fournier Pinot Noir

Een van de beste witte huiswijnen

Fournier Pére et Fils is van oorsprong een familiebedrijf uit Verdigny (opgericht in 1950) en is zo’n 10 jaar geleden gekocht door de Nederlander Joost van der Does de Willebois. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in het bedrijf met als doel om nog betere wijnen te maken.
Deze Pinot Noir is elegant en rond en heeft een mooie heldere kleur. In de geur en smaak herken je frambozen, zwarte bes, kruiden en gras.

Oordeel De Grote Hamersma: 8,5
Compacte, koele pinot noir. Plintje groen langs de bramenstruiken. Kersen in de schaduw. Niet dat benauwde en inhoudsloze. Van een producent die sinds kort de vaardige Hollandse handen van Joost van der Does de Willebois aan de druiven weet. Inderdaad, dat is dezelfde die ook de niet voor niet zo geliefde Villebois Sauvignon blancs maakt.

Goede begeleider van hammen, gegrilde vleessoorten en paddenstoelen. Koel serveren voor een maximale smaak beleving.

The Wine List

Speciaal voor Bliss to Shine heeft The Wine List een actie beschikbaar gesteld.

Als u een wijnaankoop doet bij The Wine list zal bij het afrekenen op het einde gevraagd worden naar een korting code.
Als u daar invult: bliss21 ontvang je direct 10% op de vermelde prijzen, dit is dus het eerste directe voordeel voor vrienden van Bliss aangeboden door The Wine List

Daarnaast reserveert The Wine List een fee van 10% over de gefactureerde omzet als donatie naar Bliss to Shine.

Voor meer informatie betreft de wijnen verwijzen wij naar: Dhr. Erick Jan Kaljee – 06-12505090 – kaljee@activin.nl

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *