Persoonlijk / Ervaring

Deel 3 – Patricks rollercoaster

Deel 3 - De rollercoaster van Patrick

In drie delen vertelt Patrick Amants (58) zijn verhaal. Door alvleesklierkanker belandde hij in de rollercoaster van ziekenhuizen, chemokuren en bijwerkingen. Vandaag delen wij het derde en tevens laatste deel van zijn verhaal met jullie.

Wat deed deze rollercoaster buiten het ziek zijn met mij? Ongemerkt best wel veel. Alleen al  om mijn vrouw verdrietig te zien, tijdens de periodes dat het echt slecht ging met mij. Dat deed mij best wel wat. Gelukkig waren er ook heel veel mooie en emotionele momenten. Gezegend met een ontzettend fijne groep vrienden om me heen leverde dit echt de nodige traantjes op de wangen. Mijn werkgever die alle begrip toonde voor mijn situatie, en nooit een moment moeilijk heeft gedaan. Uiteraard waren er ook weer moeilijke momenten, mede door alle maatregelen die covid19 met zich meebracht.

Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren, wat erg moeilijk bleek te zijn. Te relativeren en een andere kijk op diverse dingen te krijgen. Ben ik veranderd? Ja, ik denk het wel, maar uiteindelijk zal ik altijd de positivo blijven die ik ervoor en tijdens ook al was. Volgens Auke, mijn oncoloog, zijn mijn positiviteit en instelling goed voor 40% van mijn ‘genezing’ geweest.

Eigenlijk heb ik me geen dag afgevraagd hoe het nu verder moet. We zien wel, maken er het beste van en blijven gewoon lachen en plezier hebben in het leven.

Uiteindelijk ben ik vandaag de dag weer drie halve dagen aan het werk, in een door mijn werkgever voor mij gecreëerde functie. Ik voel me helemaal in mijn sas, gewoon weer tussen de collega’s en nuttig bezig. Mijn conditie wordt er weer beter van, tussen de oortjes werkt het door en ik ben weer onder de mensen. Wat voor mij als mensen-mens erg belangrijk is.

Ik kan de mensen die mij altijd gesteund hebben weer eens bedanken door wat voor hen te kunnen betekenen. Ook dit is voor mij erg belangrijk, omdat deze mensen ook belangrijk zijn geweest toen ik het nodig had.

Echt,  zonder alle aandacht en steun van mijn vrouw, kinderen en vrienden had dit misschien niet zo goed afgelopen. Goed afgelopen is dan een relatief begrip, de rollercoaster staat nu even stil in het station, maar kan elk moment weer met een nieuwe lading zijn rit beginnen.

Patrick Amants (23-01-1963)
Spijkenisse

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *