Verhogen E-nummers de kans op kanker?
WEETJE
E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde stoffen die door fabrikanten aan voedingsmiddelen mogen worden toegevoegd.
Verschillende E-nummers
E-nummers zijn hulpstoffen die aan producten worden toegevoegd om de smaak, kleur, geur en houdbaarheid te verbeteren of te veranderen. Er is een grote verscheidenheid aan E-nummers, van vitamine C tot conserveringsmiddelen. Vooral bewerkte producten zoals soepen, sauzen, koek, gebak en snoep bevatten deze hulpstoffen.
Door de grote verscheidenheid aan soorten E-nummers is het niet mogelijk om deze stoffen als groep in relatie te brengen met het risico op kanker.
Kies verstandig
Wat wel bekend is, is dat bewerkte producten vaak veel calorieën, suikers, vetten en zout bevatten. Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is dan ook om te kiezen voor een voornamelijk plantaardig voedingspatroon met zo min mogelijk bewerkte producten. Groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten horen thuis in een gezond voedingspatroon.
E-nummers verhogen het risico op kanker: ONBEKEND
Wil jij meer feiten en fabels? Kijk op St. Wereld kanker onderzoek fonds