Wanneer je partner, kind, ouder of iemand die bij je thuis woont of bij wie je nauw betrokken bent, de diagnose kanker krijgt is dat een enorme schok. Intens verdriet, vechten voor het leven, gaan voor alle behandelingen en doen wat je kunt om het voor de zieke zo goed mogelijk te maken, het hoort allemaal bij de overlevingsdrang die degene met kanker, maar ook degenen die ernaast staan, hebben.
Je staat er niet alleen voor
Met elkaar ga je door een periode wat zo intens is en enorm zwaar op je drukt. Dit kan verbinden maar ook heel erg kan verwijderen.
Elkaar begrijpen in deze periode kan heel lastig zijn omdat ieders proces anders is, eenvoudig weg omdat ieder mens uniek is. En waar de patiënt alles ondergaat en lijfelijk meemaakt, staan de naasten erbij, vaak met een heel machteloos gevoel.
De kanker die je leven is binnengedrongen maakt je naaste patiënt en maakt jou mantelzorger. Wat is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat!
Ondersteuning vanuit de gemeente
Er zijn in heel veel gemeenten ondersteuningspunten voor mantelzorgers die bij kunnen dragen aan een grotere draagkracht en veerkracht door middel van ontspanning, individuele gesprekken of educatie (hoe zorg je goed voor de ander én jezelf) Veel gemeenten bieden ook een mantelzorgcompliment. Ook voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 21 jaar (Jonge MantelZorgers (JMZ)) die te maken hebben met kanker is er ondersteuning en een mantelzorgcompliment verkrijgbaar bij de gemeente.
Informeer bij de (welzijnsorganisatie van) jouw gemeente naar de mogelijkheden.
Dit artikel wordt u aangeboden door:
Aline Bos
Mantelzorgconsulent
Veens Welzijn Veenendaal
U kunt contact met Aline opnemen via:
aline.bos@veens-welzijn.nl
06-10437238