PROSTAATKANKER
Ongeveer een op de tien mannen krijgt deze ziekte.
In Nederland zijn dit er ongeveer 12.000 per jaar. De ziekte wordt vooral vastgesteld bij mannen boven de 65 jaar. Omdat het zoโn veelvoorkomende ziekte is, is het belangrijk om er meer over te weten.
De prostaat is onderdeel van de voortplantingsorganen van de man. De prostaat ligt onder de blaas, net voor de endeldarm. Bij elke man groeit de prostaat naarmate hij ouder wordt. Dit kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Als er kwaadaardige cellen groeien, gaat het om prostaatkanker. Kwaadaardige cellen ontstaan in de klierbuisjes van de prostaat en hierdoor verandert de structuur van de klierbuisjes. De prostaat kan daarom wat harder aanvoelen. Dit is iets wat een huisarts kan opmerken. De meeste mannen met prostaatkanker hebben nauwelijks klachten. Vaak wordt het per toeval ontdekt.
PSA-Test
Als de huisarts of jijzelf vermoedt dat je prostaatkanker hebt, wordt er een PSA-test gedaan. Deze test geeft niet aan of je wel of niet prostaatkanker hebt, maar kan wel een indicatie geven.
Bij een afwijkende PSA-waarde kan de huisarts ervoor kiezen om de patiรซnt door te verwijzen naar het ziekenhuis.
Hier worden meer onderzoeken uitgevoerd om vast te stellen of het om prostaatkanker gaat.
Hoe ontstaat prostaatkanker?
- Leefstijl: prostaatkanker komt vaker voor bij mannen in West-Europa, Australiรซ, de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Onderzoekers denken daarom dat voedsel en gewicht van invloed zijn.
- Afkomst: Mannen van Afrikaanse afkomst hebben een hogere kans op het krijgen van prostaatkanker dan mannen van Kaukasische of Europese afkomst. Ook is prostaatkanker bij Afrikaanse mannen vaak meer agressief.
- Erfelijkheid: Ongeveer een op de tien tot twintig mannen heeft prostaatkanker door erfelijke aanleg. Kanker zelf is niet erfelijk, maar wel de aanleg ervoor.
Misverstanden over prostaatkanker
Naast deze risicofactoren zijn er een aantal misverstanden over hoe prostaatkanker ontstaat. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: zelfbevrediging, wisselende seksuele contacten, vaak klaarkomen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Deze zaken hebben geen invloed op het krijgen van prostaatkanker.
Als de prostaatkanker niet is uitgezaaid, zijn de vooruitzichten positief. De meeste patiรซnten overleven dit. Als de kanker wel is uitgezaaid, is de overlevingskans kleiner. Meestal zaait de kanker uit naar de lymfeklieren in de onderbuik of naar de wervelkolom. Een uitzaaiing in de wervelkolom kan pijn in de botten veroorzaken.
Bronnen: Thuisarts.nl, Kanker.nl, Andros