Informatie

Wat is zaadbalkanker?

``Zaadbalkanker wordt ook wel testiscarcinoom of teelbalkanker genoemd``

WAT IS ZAADBALKANKER?

Zaadballen (of teelballen) zijn onderdeel van de mannelijke geslachtsorganen. Samen met twee kleine bijballen zitten de zaadballen in de balzak. De zaadbal produceert spermacellen voor de voortplanting en produceert het mannelijk hormoon testosteron. In de zaadballen kan kanker ontstaan. In dit artikel lees je meer over wat zaadbalkanker is en hoe het ontstaat.

Hoe ontstaat zaadbalkanker?

Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. De tumoren uit deze cellen worden kiemceltumoren genoemd. In enkele gevallen ontstaat deze kiemceltumor buiten de zaadballen. Dit is een extragonadale kiemceltumor. Er zijn twee soorten kiemceltumoren: seminoom en non-seminoom. Het kan voorkomen dat de zaadbaltumoren een combinatie zijn van deze twee. De behandeling en prognose zijn grotendeels hetzelfde. Zaadbalkanker komt het meeste voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar. Per jaar krijgen ongeveer 800 mannen de diagnose zaadbalkanker.

Zelfonderzoek

Een kwaadaardige tumor in de zaadbal groeit snel. Daarom is het belangrijk om regelmatig zelf je zaadballen te controleren. Doe dit bijvoorbeeld één keer in de maand. Het makkelijkste is om dit na een warm bad of douche te doen, zodat de balzak het meest ontspannen is. Voel de teelbal voorzichtig tussen duim en wijsvinger. Doe dit bij beide ballen, één voor één. Let vooral op een zwelling, verharding of een andere verandering. Als je een verandering voelt is het belangrijk om direct de huisarts te bellen. Er zijn ook een aantal andere symptomen die kunnen duiden op zaadbalkanker. Hierbij kun je denken aan een zwaar of dof gevoel in de onderbuik, achterbalzak of de balzak zelf en vermoeidheid en gewichtsverlies zonder aantoonbare reden. De kankercellen kunnen snel uitzaaien. Daarom is het belangrijk om ook de symptomen van uitzaaiing in de gaten te houden. Bijvoorbeeld buik- of rugpijn, zwelling van de borstklier en/of rond een van de tepels, kortademigheid en het ophoesten van bloed.

Risicofactoren

Een aantal risicofactoren hebben invloed op de kans op zaadbalkanker:

  • Een zaadbal die niet is ingedaald in de puberteit;
  • een eerdere behandeling tegen zaadbalkanker: bij 2 tot 3% van de mannen ontstaat na een paar jaar een tumor in de andere zaadbal;
  • een zaadbal die ineengeschrompeld is;
  • langdurig gebruik van wiet en/of hasj;
  • zaadbalkanker in de familie;
  • eerdere vruchtbaarheidsproblemen.

De drie stadia van zaadbalkanker

Bij zaadbalkanker zijn er drie stadia. Ieder stadium zegt iets over hoe ver de kanker is uitgebreid. Het gaat hierbij om het stadium bij de eerste diagnose. De meeste mannen bevinden zich in stadium 1 (76%), dit is de lichtste vorm van zaadbalkanker. 14% van de mannen zit in stadium 2 en 10% van de mannen in stadium 3. Er kunnen verschillende soorten onderzoek worden gedaan, zoals bloedonderzoek, een echografie van de balzak en buik, weefselonderzoek van de zaadbal en een CT-scan. Meestal is er meer onderzoek nodig om vast te stellen hoe ver de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. De meeste mannen hebben bij de diagnose geen uitzaaiingen, maar de kans hierop is wel groot, omdat de kankercellen snel groeien. De overlevingskans is groot, ook bij uitzaaiingen. Gemiddeld leven na vijf jaar nog 94 van de 100 mannen die zaadbalkanker hebben gehad.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *